joi, 8 august 2013

Îndrumaţi de extremiştii de la Jobbik, radicalii maghiari îşi fac tabără într-o comună din Harghita, „apăraţi” de o grupare paramilitară

Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal a început, miercuri, în Harghita, sprijinită financiar de Primăria Joseni şi CJ, preşedintele partidului Mişcarea pentru Ungaria - Jobbik, Vona Gabor, urmând să susţină o prelegere, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Primăria comunei Joseni finanţează, pentru a doua oară consecutiv, Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal (Erdelyi Magyar Ifjak - EMI), care se desfăşoară de miercuri şi până duminică şi care are ca mesaj lupta pentru obţinerea autonomiei maghiarilor şi autoguvernării Ardealului.
Primarul localităţii, Gall Szabolcs, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că anul acesta sprijină financiar Tabăra EMI cu suma de 30.000 de lei şi chiar a "făcut lobby" ca aceasta să fie organizată în satul Borzont, din comuna Joseni, întrucât "ea aduce ceva în plus în domeniul turistic".
"Este în interesul nostru, din punct de vedere turistic, să finanţăm Tabăra EMI. Aici vin mii şi mii de oameni şi este bine pentru comuna noastră. Chiar am făcut lobby destul de mare ca această tabără să vină la noi. Pentru noi este o reclamă mare şi, după cum se ştie, marketingul trebuie plătit cu bani grei. În perspectivă, sunt convins că ne va aduce ceva în plus în domeniul turistic", a spus Gall Szabolcs.
El a susţinut că anul trecut au vizitat tabăra "între 5.000 de persoane, ajungând chiar şi până la 10.000 de oameni la concertele din fiecare seară".
"Vom vorbi cel mai mult în tabără despre autonomie"
La rândul său, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Birtalan Jozsef, a precizat că instituţia sprijină financiar Tabăra EMI cu suma de 7.500 de lei.
Conform preşedintelui Tineretului Maghiar din Ardeal (EMI), Soos Sandor, motto-ul ales pentru cea de-a IX-a ediţie a Taberei EMI este "Voinţa îşi croieşte drum!".
"Anul acesta vom vorbi cel mai mult în tabără despre autonomie, de aici fiind inspirat şi motto-ul: «Voinţa îşi croieşte drum!». Dacă vrem autonomie, voinţa noatră va găsi drumul ca dorinţa să ni se împlinească", a spus Soos Sandor.
Tema aleasă petru deschiderea Taberei EMI este "Scandalul drapelului secuiesc" şi va fi abordată de preşedintele Organizaţiei de Tineret MINTA a Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Toke Ervin, fostul consilier judeţean Arus Zsolt şi primarul municipiului Gheorgheni, Mezei Janos.
Foto: AFP//Mediafax (Laszlo Czika)
Joi, este aşteptat în tabăra EMI preşedintele PPMT, Toro T.Tibor, care va vorbi, împreună cu reprezentanţii FIDESZ, Koszegi Zoltan, şi Jobbik, Szavay Istvan, despre alegerile care vor avea loc în Ungaria în 2014 şi despre contribuţia la vot a locuitorilor din Transilvania care au dublă cetăţenie.
Marele invitat, liderul Jobbik
Sâmbătă, de la ora 12.00, invitatul special al Taberei EMI, Vona Gabor, preşedintele partidului Mişcarea pentru Ungaria - Jobbik, va susţine o prelegere pe tema "Europa sau Uniunea?".
"Voi participa în calitate de lector la Tabara EMI, pentru a şasea oară, ea reprezentând unul dintre cele mai importante evenimente la care vin în fiecare an cu plăcere. Având în vedere că nu demult premierul nostru (Orban Viktor) a ţinut în Ardeal, la Băile Tuşnad, o prelegere unde s-au pronunţat multe, la acestea trebuie să reacţionez şi abia aştept să fiu prezent la sfârşit de săptămână la voi. O să am multe de spus. Puteţi să fiţi siguri", a scris Vona Gabor pe pagina sa de pe o reţea de socializare.
Foto: AFP//Mediafax ( Attila Kisbenedek)
Vona Gabor, care a fost liderul grupării Garda Maghiară - mişcare naţionalistă radicală scoasă în afara legii printr-o decizie definitivă şi irevocabilă luată de Curtea de Apel de la Budapesta în iulie 2009 - va participa şi la Cupa de Minifotbal organizată la Tabăra EMI, pe care echipa Jobbik a câştigat-o în ultimii doi ani.
Tot sâmbătă, de la ora 14.00, preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), Biro Zsolt, vicepreşedintele PPMT Papp Elod şi preşedintele suspendat al CJ Harghita Borboly Csaba vor participa la dezbaterea "Situaţia politică actuală din Ardeal, (regiuni, restituţie, amendamente constituţionale)".
Duminică, ziua autonomiei
Duminică, în ultima zi a taberei, denumită "Ziua Autonomiei", în care şi-a asumat rolul de co-organizator Consiliul Naţional Secuiesc (CNS), vor fi abordate subiecte precum deplina libertate pentru maghiarii din Transilvania şi dreptul la autoguvernare, prezentate în cadrul simpozionului "Iniţiative civice pentru autonomie", la care vor participa Izsak Balazs, preşedintele CNS, Miren Martiarena, membru din Ţara Bascilor în Comitetul Civic al Iniţiativei Europene pentru Protecţia Regiunilor Etnice, Biro Zsolt, preşedintele PCM, şi Zakarias Zsolt, vicepreşedinte al PPMT.
La eveniment şi-au anunţat prezenţa şi simpatizanţi Jobbik din ţară şi din străinătate, dar si gruparea radicală "Mişcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate (HVIM)", "liniştea" urmând să fie asigurată de gruparea "Nemzeti Őrsereg Hagyományőrző és Polgárőr Egyesület", care se defineşte drept o asociaţie păstrătoare de tradiţii militare.
"Pentru liniştea taberei va fi răspunzătoare gruparea Nemzeti Őrsereg Hagyományőrző és Polgárőr Egyesület (National Protection Force Heritage And Civil Guard Association)", se arată pe site-ul Jobbik.
"Vin atâţia oameni din străinătate şi e nevoie de pază"
Întrebat despre prezenţa acestei grupări la tabăra EMI, primarul comunei Joseni, Gall Szabolcs, a spus că nu este deranjat de prezenţa unei grupări care vrea să păstreze tradiţiile militare, spunând că ştia că este vorba despre "Nemzeti Őrsereg Hagyományőrző és Polgárőr Egyesület" şi afirmând că membrii acesteia sunt mai "eficienţi" decât orice altă formaţiune de protecţie şi pază.
"Vin atâţia oameni din străinătate şi e nevoie de pază. Într-adevăr, ei asigură paza pe teritoriul taberei, dar, în ceea ce priveşte modul de gândire al unora când aud că sunt grup paramilitar, e ceva care mi se pare o gândire extremistă. În ceea ce priveşte munca lor, sunt foarte eficienţi, pentru că se simte că este ordine acolo, ceea ce nu ar putea face altă formaţie", a declarat corespondentului MEDIAFAX primarul Gall Szabolcs.
Vicepreşedintele CJ Harghita Birtalan Jozsef a susţinut că nu a auzit despre această grupare.
"Nu am obiceiul să studiez site-ul Jobbik, deci nu am această informaţie şi nici nu cunosc gruparea Nemzeti Őrsereg Hagyományőrző és Polgárőr Egyesület. De ani, de când sprijinim Tabăra EMI, poziţia noastră a fost că ea este organizată pentru toţi tinerii din Harghita şi nu numai, şi nu suntem noi în măsură să judecăm cine şi unde vrea să participe. Este un eveniment organizat în Harghita, cu participare din ţară şi din străinătate, şi consider că şi această tabără, ca şi celelalte organizate în judeţ, poate să crească notorietatea şi prestigiul judeţului, este un mijloc de promovare", a spus vicepreşedintele CJ Harghita.
Foto: AFP//Mediafax ( Attila Kisbenedek)
Potrivit preşedintelui EMI, Soos Sandor, în tabără au fost amenajate şase corturi, în afara celui destinat dezbaterilor, în care vor fi organizate programe culturale, prezentări de meşteşuguri, jocuri pentru copii, competiţii de şah şi cărţi de joc. Un cort a fost special amenajat pentru dezbateri pe teme religioase.
În fiecare seară vor avea loc concerte ale unor formaţii cunoscute pentru mesajele naţionaliste pe care le promovează.
Tabăra EMI este organizată de Asociaţia "Tineretul Maghiar Ardelean", în parteneriat cu Primăria Joseni, CJ Harghita şi CNS.